
یک نهاد مدافع حقوق بشر در افغانستان نزدیک به ۸ هزار عکس قربانیان جنگهای ۴ دهه اخیر در این کشور را جمعآوری کرده است.
'انجمن اجتماعی دادخواهان افغان ' میگوید به هدف دادخواهی حقوق قربانیان جنگ در افغانستان در حال مستند سازی جنایات است.
این نهاد میگوید تمام مدارک و شواهد جمعآوری شده را به دادگاههای ملی و بین المللی بیطرف ارائه خواهد کرد.
ویدا احمد، مسئول نهاد 'انجمن اجتماعی دادخواهان افغان ' از چند سال به اینسو سرگرم فعالیت در این نهاد است. خانم احمد در گفتوگوی با بیبیسی از برنامهای گفت که بر اساس آن تاکنون نزدیک به ۸ هزار عکس جمعآوری شده است.

او گفت:"عکسها در برگیرنده قربانیان ۴ دهه گذشته در افغانستان است. افرادی که قربانی جنایات دوره خلق و پرچم، حکومت مجاهدین، طالبان و حکومتهای حامد کرزی و هم اکنون اشرف غنی و نیروهای آمریکایی در افغانستان. عکسها را خانواده ها و بازماندگان قربانیان به ما ارسال کرده اند.. برخی عکسها را از آلبوم های شخصی خانوادههای قربانیان بدست آوردهایم و برخی دیگر را خودشان به ما از طریق ایمیل فرستادهاند. در کنار جمعآوری عکس،زندگینامه قربانیان را نیز تهیه کرده و همه را در یک دیتابیس براساس تاریخ و جنایات حکومتهای گذشته کتگوریبندی کردهایم."
'انجمن اجتماعی دادخواهان افغان ' ۹ سال پیش تاسیس شده است. هدف از ایجاد آن بلند کردن صدای قربانیان و بازماندگان آنان و تلاش برای تامین عدالت خوانده شده است.
خانم احمد، میگوید مستندسازی جنایات جنگی و به محاکمه کشاندن عاملان آن که از مصونیت کامل برخوردارند، در صدر اهداف این نهاد قرار دارد.

او میگوید: "عکسها و اسناد و مدارک جمعآوری شده را به منظور محاکمه عاملان جنایات جنگی و کشتار هزاران انسان بیگناه در افغانستان به محاکم ملی و بینالمللی بیطرف پیش خواهیم کرد و در این راستا حمایت خانوادههای قربانیان را نیز با خود داریم.
بسیاری از خانوادههای قربانیان که عکسهای عزیزان از دسترفته شانرا در اختیار ما قرار دادهاند، حاضرند برای ارائه شواهد و مدارک در محاکم حضور پیدا کنند و گواهی بدهند."
شماری از خانواده های قربانیان تصاویر عزیزان از دست دادهای شانرا به این انجمن تحویل داده اند.
فوزیه خانم حدود ۳۵ ساله که برادر زادهاش را در یک حمله انتحاری در برابر دروازه ساختمان وزارت دفاع در کابل از دست داد، میگوید به این هدف به این نهاد مراجعه کرده تا عاملان قتل برادر زادهاش را مجازات کنند.

او در حالیکه اشک از چشمانش جاری بود، گفت: "برادرزاده ۲۶ ساله ام از سن ۲۱ سالگی شامل پولیس شد. او در ولایت وردک آموزش دیده بود و از ۶ ماه پیش در حوزه دوم امنیتی پولیس در کابل ایفای وظیفه میکرد. زمانیکه در نزدیک دروازه وزارت دفاع در ۱۵ ماه سنبله سال روان حمله انتحاری صورت گرفت، شهید شد. من عکسش را به دفتر انجمن اجتماعی دادخواهان افغان سپردهام و انتظار دارم روزی برسد که عاملان قتل برادرزادهام مجازات شوند. در این درد من تنها نیستم و صدها خانوادهای دیگر، کودکان و دختران و مادران و پدران شانرا از دست دادهاند."
کمیسیون مستقل حقوق بشر افغانستان بتاریخ ۱۶ جوزا ۱۳۸۱ بر اساس توافقنامه بن و فرمان رئیسجمهور افغانستان تشکیل شد و سپس در سال ۱۳۸۲ با تصویب قانون اساسی افغانستان، در ماده ۵۸ به منظور نظارت بر رعایت حقوق بشر در افغانستان و بهبود و حمایت از آن، تسجیل و مبنای قانونی یافت.
این کمیسیون در یک برنامه زیر نام عدالت انتقالی گزارش چند صد صفحه ای از جنایات در افغانستان را مستند سازی کرده اما تاکنون منتشر نشده است.
منبع:بی بی سی فارسی،۲۸ میزان ۱۳۹۵
۲۹میزان ۱۳۹۵(۲۰اکتبر ۲۰۱۶)